Webshop

Bellen en internetten in het buitenland, zo voorkomt u hoge kosten!

U heeft ze vast gehoord, de horrorverhalen van ondernemers die na een weekje buitenland terugkomen met een torenhoge telefoonrekening. Gelukkig zijn de risico's op heel hoge rekeningen afgelopen jaren ingeperkt. Maar u kunt nog steeds veel geld kwijt zijn. Bijvoorbeeld in grensgebieden op de rand van de EU. Of doordat u ongemerkt een hotspot gebruikt. Lees dus voordat u deze zomer op vakantie gaat dit artikel nog eens goed door en zorg dat u niet alsnog voor hoge kosten komt te staan.

Wat u echt moet weten vatten we voor u samen in drie woorden: zet dataroaming uit! Stelt u voor: u kijkt Netflix via de wifi in het hotel, maar uw telefoon schakelt automatisch over naar de hotspot van uw mobiel. Of: u loopt door de stad en op de achtergrond synchroniseert uw telefoon. Het gevolg? U verbruikt vele (soms peperdure) GB's. Zorg dus altijd dat u dataroaming uitzet! En maak dus niet de fout om tussendoor even snel uw mobiele internet aan te zetten, uw toestel verbruikt dan al binnen enkele seconden veel MB's. Deze seconden kunnen u al tientallen euro's kosten.

Kosten voor bellen en internetten binnen de EU

Goed nieuws: binnen de EU betaalt u voor bellen en internetten hetzelfde als 'thuis' (Roam Like at Home). Dit geldt ook in de volgende niet-EU-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. En voorlopig rekenen de 3 grote Nederlandse operators (KPN, T-mobile en Vodafone) ook geen extra kosten in het Verenigd Koninkrijk.

Kunt u dus zorgeloos door heel de EU bellen en internetten?

Zo makkelijk is het helaas niet. In het buitenland verbruikt u vaak meer data waardoor u uw bundel kunt overschrijden. En soms mag een aanbieder een toeslag vragen, bijvoorbeeld als u een abonnement voor onbeperkt internet heeft. Een beperkt data-abonnement kan dan voordeliger zijn. Ook zijn er een aantal plekken die extra aandacht verdienen:

Turkije en Zwitserland

Ze zijn vlakbij en doen mee met het Europees Kampioenschap voetbal, toch? Zeker, alleen horen zij niet bij de EU. De voordelige EU-regels gelden in deze landen niet bij elke provider. Turkije wordt alleen door Vodafone als EU-land beschouwd. Belt u via sTN? Dan belt u in Zwitserland wel gewoon tegen EU-tarief. Dat is mooi meegenomen. In Turkije is dat helaas niet het geval, dus daar komt de samenvatting in drie woorden weer van pas: zet dataroaming uit! Hier kost internet namelijk al snel €2,50 per MB. Deel dit dus met uw medewerkers om ze niet de fout in te laten gaan zoals al vele anderen.

Andorra, Gibraltar, Monaco

In deze landen gelden soms andere regels. Dit verschilt per provider, T-Mobile verrast bijvoorbeeld hun klanten met extra kosten in deze landen omdat ze buiten de EU vallen. Check dus vooraf goed welke voorwaarden gelden bij uw aanbieder.

India, China, Indonesië

Let in landen als India, China en Indonesië extra goed op welk openbaar WIFI-netwerk u gebruikt. Openbare netwerken zijn eigenlijk vaak al niet te vertrouwen, maar let in die landen er nog even extra op omdat de wetgeving daar op dat gebied maar weinig is, handhaving nog minder is en voor buitenlanders helemaal geen.

Grensgebieden met niet-EU-landen

In grensgebieden kan het gebeuren dat het telefoonnetwerk van een naastgelegen niet-EU-land sterker is, en uw smartphone automatisch overschakelt. Dit gebeurt zonder dat u het doorheeft. U ontdekt het pas op de rekening aan het einde van de maand. Kunt u dit voorkomen? Zeker! Stel in grensgebieden met niet-EU-landen zelf het netwerk in.

Ter zee en in de lucht

Om extra kosten te vermijden, kunt u het beste dataroaming uitzetten in een vliegtuig of op een boot. Zit u op zee of op een boot tijdens uw vakantie? Let dan op dat het maritieme netwerk niet valt onder het Europese netwerk en het u hoge kosten kan opleveren! 

Kosten voor internet en bellen buiten de EU

Bellen en internetten buiten de EU is vaak erg duur. U betaalt verschillende tarieven per land. Hoe hoog zijn de kosten? Mobiele providers rekenen zeer hoge tarieven, soms wel 10 euro per MB. Een enkele MB wordt in een mum van tijd al verbruikt. Zelfs het verzenden of ontvangen van één foto via WhatsApp kan u in het ergste geval al 10 euro kosten! U hebt hier eventueel ook speciale bundels voor, maar hebt u die niet, zet dan altijd uw roaming uit en nooit aan. Hoe hoog de kosten precies zijn per land vindt u op het tarievenblad van uw abonnement. Reist u buiten de EU? Installeer dan een datateller-app op uw smartphone. Zo houdt u zicht op uw mobiele internetverbruik.

Datalimiet van € 60,50 per maand

Voor mobiel internet buiten de EU geldt een wettelijke limiet van € 60,50 per maand. Als uw verbruik rond de 80% zit, krijgt u een waarschuwingsbericht. Zodra u 100% hebt bereikt, wordt de dienst stopgezet. Maar aan dat bedrag zit u buiten de EU al gauw, met datatarieven van €2,50 tot zelfs €10 per MB. In het ergste geval bereikt u dat al met een simpel WhatsApp-videogesprek van maar 2 minuten. Als u onderweg toch niet zonder mobiel internet kunt, dan bieden eventueel KPN, Vodafone en T-Mobile bundels aan met belminuten, sms-berichten en mobiel dataverkeer. Internetten met zo'n bundel is goedkoper dan met het normale MB-tarief, maar de prijzen liggen nog steeds veel hoger dan in Nederland en de bundels zijn ook kleiner. Wilt u toch blijven roamen? Neem dan contact op met de klantenservice van uw provider. U kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten. Let op: u krijgt dan ook geen waarschuwingen meer.

Bellen en gebeld worden buiten de EU

Belt u naar een Nederlands mobiel nummer? Dan betaalt u het bellen naar Nederland. Ook als het toestel zich in hetzelfde buitenland bevindt. Wordt u gebeld door een Nederlands mobiel? Dan betaalt u het buitenlands tarief. De beller wordt zo beschermd tegen hoge belkosten. Hij weet natuurlijk niet altijd of u in Tiel of Timboektoe bent. Tip: in plaats van bellen kunt u sms'en of WhatsApp bellen via wifi.

Kortom, met de volgende tips blijven uw kosten binnen de perken:

  • Zet dataroaming uit.
  • Zet uw mobiele internet alleen aan als u het wel gebruikt. Schakel het daarna weer uit.
  • Gebruik zoveel mogelijk apps die u offline kunt gebruiken (u kunt bijvoorbeeld Google Maps-kaarten offline bewaren).
  • Koop een lokale simkaart om goedkoper te bellen en internetten. In een telefoon met Dual Sim kunt u uw eigen simkaart gewoon laten zitten.
  • Neem niet zomaar de telefoon op als u buiten de EU bent. Maak gebruik van WhatsApp-bellen via wifi of stuur een sms.
  • Zorg in de grensgebieden met landen buiten de EU dat u op het goede netwerk zit.
  • Let goed op welk openbaar netwerk u gebruikt en of deze ook goed beveiligd is.

Als BOVAG-lid profiteert u van voordelige zakelijke telecom- en internet oplossingen bij sTN.

Als lid van BOVAG is het van groot belang om over de juiste middelen te beschikken om effectief te kunnen communiceren met klanten, partners en collega's. Een van deze middelen is een goede zakelijke telefonie- en internetoplossing. Er zijn talloze voordelen aan speciale oplossingen op het gebied van zakelijke telefonie, zakelijk internet en VoIP bellen voor bedrijven die lid zijn van BOVAG.

Meer weten? Bekijk de speciale BOVAG leden pagina op de website van sTN.

Deze website gebruikt cookies waarmee wij het gedrag van bezoekers analyseren en onze website verbeteren. Lees onze cookieverklaring.